Jurrianes genealogie website

website voor genealogie en meer

Langevoort

Door mijn oma aan moederskant ben ik verwant aan de familie Langevoort die oorspronkelijk uit Zwollerkerspel komt.

Een deel van de voorouders heeft gewoond in de buurt van waar ik zelf nu al meer dan 40 jaar woon. De achternaam Langevoort werd al voor 1811 gebruikt en is waarschijnlijk gebaseerd op een stuk grond, of een boerderij, in het buurtschap Langenholte. Meer hierover op de pagina over Zwolle.

Mijn voorvader Teunis Derks Langevoort wordt in 1745 in Zwolle gedoopt. Hij trouwt in 1768 te Hattem met Eva Liefferts, een meisje dat afkomstig was van Vorchten. Hun eerste kind wordt in Hattem gedoopt en daarna verhuist het gezin naar Ancum (Dalfsen). In Ancum worden nog 5 kinderen geboren. In de volkstelling van 1795 komt de familie niet meer voor in Dalfsen. Echtgenote Eva overlijdt in 1808 in Hattem en Teunis Langevoort overlijdt in 1826 in Oldebroek. Vier van de zes kinderen wonen in Hattem, 1 zoon woont in Epe en 1 zoon, mijn directe voorvader, woont en overlijdt in Oldebroek. De familie woonde op een stukje grond dat onder de gemeente Oldebroek viel maar vlak tegen de gemeentegrens van Hattem aan ligt (en nu ook onder Hattem valt)

Lubbertus Dirks, een broer van mijn voorvader, gebruikt vanaf 1784 bij de doop van zijn kinderen in Dalfsen de naam Langevoort. In 1811 wordt de naam Langevoort officieel aangenomen. Vader Lubbert met 3 zonen en 4 dochters nemen de naam Langevoort aan. Jan 26 jaar oud, Derk 24 jaar woont in Wapenveld, Arent 20 jaar, Janna 34 jaar woont in Hattem, Hendrina 30 jaar woont in Hattem, Geertje 22 jaar woont in Zwolle, Hendrika 17 jaar. (naamaanneemregister 1811 Zwollekerspel). Broer Teunis Dirks (mijn directe voorvader) woont in Hattem en neemt ook de naam Langevoort aan. (Naamsaanneming 1812 en 1826: Langevoort, Teunis Derks Dirks 8 v, Hattem, 1812). Verder neemt Aaltje Remmers van Berkum, de weduwe van broer Jan Dirks, met haar vijf kinderen ook de naam Langevoort aan. (naamsaanneemregister Hattem)

Lieffert Teunissen Langevoort, zoon van Teunis Derks en Eva Liefferts, en zijn vrouw Johanna Henderika Hendriks Karssing trouwen in Hattem waar ook hun 9 kinderen worden geboren. De jongste zoon Lieffert, geboren in 1828 te Hattem, is mijn voorvader.

Lieffert trouwt in 1858 met Johanna Wilhelmina de Weert uit Voorst. Als Johanna in 1862 overlijdt, trouwt Lieffert met haar zus Ida Octavia de Weert. Van Lieffert en Johanna zijn geen kinderen bekend. Lieffert en Ida Octavia krijgen 7 kinderen.
De een na jongste zoon, Gerrit Jacob, wordt in 1873 in Voorst geboren. Hij trouwt in 1901 in Apeldoorn met Geertje van de Bosch. Geertje kwam uit Drie. Hun oudste dochter, Ida Octavia Geertruida, wordt in 1902 in Apeldoorn geboren. Daarna verhuist het gezin naar Velp waar in 1903 mijn grootmoeder Gerredina Henderika wordt geboren. Na Gerredina worden er nog vijf meisjes geboren, waarvan 1 levenloos.


De zusjes Langevoort in 1936

De zusjes Langevoort ca 1936


Gerredina Henderika Langevoort huwt op 9 februari 1929 met Hendrik Tenbergen uit Enschede. Zij gaan in Arnhem wonen waar in 1930 mijn moeder wordt geboren. In 1937 wordt Hendrik Tenbergen, machinist NS, vanuit Arnhem overgeplaatst naar Zwolle. Hiermee kwam mijn grootmoeder weer wonen in de omgeving waar haar voorouders vandaan kwamen. Maar dat heeft zij nooit geweten.


Molenaars

Lubbertus Langevoort koopt in 1780 de Windesheimer molen van Adolf Werner van Pallandt tot Zuthem. Zoon Jan Langevoort krijgt de molen in 1831 na het overlijden van zijn vader Lubbert. In 1859 staat de molen te koop in de Provinciale Overijsselsche en Zwolsche Courant. Jan Langevoort is in 1856 overleden. De verkoop gaat niet door. De molen komt door boedelscheiding in het bezit van Teunis Langevoort. Vanaf 1899 is J. (Jan) Langevoort, naast bakker en bediende van de brandspuit te Windesheim, molenaar op de Windesheimer molen. Hij wordt in 1900 opgevolgd door zijn broer Lubbertus Johannes Langevoort. Jan blijft bakker in Windesheim. Lubbertus wordt opgevolgd door zoon Jan die in 1942 zijn taak als molenaar neerlegt. Hiermee komt er een einde aan 160 jaar Langevoorts als molenaar op de Windesheimer molen. Jan wil voor 7000 gulden de molen verkopen om sloop te voorkomen. In 1951 wordt de molen gekocht door de stichting Windesheimer molen waardoor de molen gered wordt van de sloop.
Voor meer informatie over de geschiedenis van de molen zie http://www.windesheimermolen.nl/
Naast de molenaars in Windesheim zijn er meer molenaars in de familie. In 1826 worden een A. Langevoort en J. van Ancum beiden voor de helft eigenaar van de Scheve Molen te Zwolle. In 1827 wordt de molen al weer verkocht.
Derk Langevoort, geboren in 1788 en zoon van de molenaar in Windesheim, is korenmolenaar.
In 1910 wordt in Almelo een molenaar Jeen Langevoort genoemd. Jeen is een zoon van Teunis Langevoort en geboren in Windesheim. Ook in Veessen is het molenaarsgeslacht Langevoort bekend. Lubbertus Dirks Langevoort was hier molenaar voordat hij de molen in Windesheim kocht. Een kleinzoon van hem werd later ook molenaar in Veessen.


Langevoort / Langevoord / Langenvoord en Langenvoort

De oorspronkelijke naam is Langevoort. In de loop der tijd zijn hierop een aantal varianten ontstaan waarbij Langevoord (met d ipv t) de meest voorkomende variant is. In het gezin van de hiervoor genoemde molenaar Lubbert Langevoort gebruiken een aantal kinderen de naam Langevoort en een aantal Langevoord. De opeenvolgende generaties molenaars in Windesheim hebben de naamvariant met een d aan het eind. Ook de varianten met een tussen n zijn gebruikt alhoewel het er op lijkt dat deze varianten in de loop van de 20e eeuw zijn verdwenen.