Jurrianes genealogie website

website voor genealogie en meer

Heinrich Tenbergen werd op 29 juli 1865 te Keulen geboren. Zijn moeder Johanna Carolina Henriette Tenbergen was ongehuwd. Wie de vader was is niet bekend. Moeder had 5 jaar eerder ook al ongehuwd een kind gekregen. Dit kindje werd slechts 2 maand oud.

Johanna Carolina Henriette Tenbergen trouwt in 1867 te Hengelo met Aaldert Scheuter. Aaldert was haar zwager. Hij was getrouwd met Margaretha Charlotta Tenbergen, de oudste zus van Johanna. Margaretha overleed in maart 1867 en in september van dat jaar trouwde Aaldert dus met Johanna.

Aaldert en Margaretha kregen 8 kinderen, waarvan het laatste kind levenloos werd geboren. Aaldert en Johanna kregen nog eens 6 kinderen samen. Heinrich Tenbergen groeide dus op in een zeer kinderrijk gezin dat naast Heinrich bestond uit 10 kinderen Scheuter, zijn moeder en stiefvader.

Mijn opa vertelde altijd het verhaal dat zijn vader per ongeluk in Duitsland was geboren maar eigenlijk gewoon Nederlander was. Nou dat was niet helemaal de waarheid maar waarschijnlijk wist opa dat ook niet. De zusjes Tenbergen kwamen uit Gemen (Borken) in Duitsland. Aaldert Scheuter kwam uit Zutphen waar Aaldert en Margaretha ook hebben gewoond. Het 1e kind dat Johanna als ongehuwde moeder kreeg werd ook in Zutphen geboren. De drie zusjes en een broer van Margaretha en Johanna zijn altijd in Gemen blijven wonen. Zij zijn daar ook getrouwd. Johanna is vermoedelijk in Zutphen komen wonen toen ze in verwachting was. Bij de geboorte staat dat Johanna tijdelijk verbleef in Zutphen en dat ze woonde in Gemen, Borken. 

Heinrich had dus een Duitse moeder en Duitse grootouders. Op 24-03-1922 is in de Staatscourant gepubliceerd dat Heinrich tot Nederlander is genaturaliseerd, tegelijk met zijn zoon Hendrik (mijn opa). Hendrik kwam in dienst bij de Nederlandse Spoorwegen, dat toen een Staatsbedrijf was, en moest daarvoor de Nederlandse nationaliteit hebben. Zijn broer Johan was al in 1920 genaturaliseerd. Johan werkte bij de PTT, ook een staatsbedrijf.


Johanna Carolina Henriette

Het is overigens niet duidelijk hoe Johanna Carolina Henriette Tenbergen werd genoemd. Soms wordt de naam Henriette gebruikt, in sommige aktes staat haar volledige naam en ook de naam Bernhardine Henriette komt voor. Als ze komt te overlijden wordt Bernardine Henriette als naam opgegeven. Vreemd waar dat Bernhardine / Bernardine vandaan komt. Ik heb lang gedacht dat het hier misschien wel om nog weer een ander zusje ging maar alles wijst er op dat het toch echt wel Johanna Carolina Henriette is. Dit heb ik mede geconcludeerd naar aanleiding van de gegevens in de bevolkingsregister van Zutphen en Hengelo waarin de geboortedatum van Johanna wordt vermeld, ook bij de naam Bernardine.


Waar was baby Heinrich?

Heinrich Tenbergen wordt in juli 1865 in Keulen geboren. Zijn moeder Johanna wordt in december 1866 ingeschreven in het bevolkingsregister in Hengelo. Zoon Heinrich wordt hierbij niet genoemd. Johanna woonde tot haar huwelijk in september 1867 bij het gezin van Hendrik Jan Overdijking. Hendrik Jan is een halfbroer van Aaldert Scheuter. Aaldert Scheuter is de man van zus Margaretha en in 1867 trouwt Johanna met hem. Ook bij het inschrijven van het gezin Scheuter / Tenbergen in het bevolkingsregister in Hengelo wordt Heinrich Tenbergen niet vermeld. In het bevolkingsregister van Enschede is wel een vermelding van Heinrich Tenbergen. Helaas staat daar niet bij vanaf welke datum hij in Enschede gevestigd was. Is Heinrich per ongeluk niet ingeschreven in het bevolkingsregister in Hengelo of heeft hij als baby niet bij zijn moeder gewoond? Misschien kom ik daar nooit achter maar ik blijf zoeken. 


Enschede

Aaldert Scheuter verhuisd met zijn kinderen van Zutphen naar Hengelo waar hij met Johanna Henriette Carolina trouwt. In oktober 1874 verhuisd het gezin naar Enschede. Daar zijn ze tot aan hun dood blijven wonen. Aaldert Scheuer overleed in 1906 en Johanna in 1915. Verschillende kinderen vliegen uit naar andere plaatsen in Nederland. Arnhem, Venlo, Rotterdam, Zutphen en een paar kinderen vertrekken naar Den Haag. Mijn overgrootvader Heinrich blijft wel in Enschede wonen maar alles wijst er op dat mijn overgrootouders elkaar hebben ontmoet in Den Haag. Overgrootmoeder Apolonia Kramers kwam uit Zevenaar en heeft een tijdje als dienstmeisje in Den Haag gewerkt. Als Heinrich en Apolonia in ondertrouw gaan woont Apolonia nog in Den Haag. Ze vestigen zich in Enschede waar de vier kinderen worden geboren en waar ze blijven wonen tot aan hun overlijden in 1932 resp. 1954.