Jurrianes genealogie website

website voor genealogie en meer

De halfwezen Rendering.

Wubbe Wiltes Renderingh, gedoopt 21 augustus 1729 trouwt op 17 april 1768 te Wedde met Tallegien Jans. Tallegien is een dochter van Jan Roelfs Schoenmaker en Swantke Aickes en gedoopt in Onstwedde op  9 november 1738. Wubbe en Tallegien krijgen 6 kinderen. Het eerste kind wordt in Wedde geboren, het tweede kind in Bellingwolde, het derde kind in Onstwedde en vervolgens worden er drie kinderen geboren in Veele (gedoopt in Vlagtwedde).

Wubbe krijgt bij een boedelscheiding in 1776 het ouderlijk huis, Veele huisnummer 10. Wubbe overlijdt op 4 november 1782, het jongste kind was anderhalf jaar oud en zijn vrouw Tallegien had man en kinderen in juni van dat jaar verlaten. De vier kinderen die op dat moment nog in leven zijn worden beschreven in een artikel met als titel "De rechtzaak over de halfwezen Rendering uit Veele"(Huizing, J.S.A. / In: Tijdschrift van de Vereniging voor Genealogie en Historie Westerwolde; vol. 29 (2008), afl. 2 (juni), pag. 49-52 / 2008). Zie ook: http://www.lidmatengroningen.nl/Vlagtwedde.htm.  
De diaconie van Onstwedde en de diaconie van Vlagtwedde strijden er om wie de halfwezen moeten onderhouden. Dit wordt in een rechtszaak in 1787 beslist. 

Waar (bij wie) de vier kinderen Jan, Geertijn, Wilt en Swaantje hebben gewoond is niet bekend. Bij hun huwelijk wordt aangegeven dat ze uit Vlagtwedde komen. Jan trouwt in 1807 in Vlagtwedde, Geertijn trouwt in 1789 in Sellingen, Wilt trouwt in 1811 in Scheemda. Swaantje is in 1786 overleden zoals blijkt uit het Diaconieboek van Onstwedde: 29 juni 1786 uit de schotel ontfangen op de begraafenisse van Swaantijn Wubbes drie st

Willemtien Wiltes Renderingh, de jongste zus van vader Wubbe Wilts Renderingh, koopt het huis van haar overleden broer. 

Abel Luiring - pv. Roelf Jans - sibbe en Jarke Luiring v.v. over de minderjarige kinderen van wijlen Wubbe Wiltes Renderingh x en Talle Jans  verkopen bij publieke uitmijning aan Wilmtje Wilts Renderingh te Veele en haar a.s. echtgenoot Willem Hendriks Strating der pupillen vaders behuizinge en tuin, N. Harm Boelen, O. boereweg, Z. vrije vaart van mij Richter / W. Aejike Nannings, een halve legerstede op het kerkhof te Vlagtwedde, een akker op het Eekrot van 6 spint, een genaamd de Scheefvoortstuin alle gelegen te Veele voor de koopsom van 408 gld.

Willemtien en haar echtgenoot Willem Hendriks Strating krijgen samen geen kinderen. Willem heeft twee kinderen uit zijn 1e huwelijk. Het zou kunnen zijn dat de kinderen van Wubbe Wilts Renderingh bij hun tante Willemtien gewoond hebben. Het oudste kind Jan was 12 jaar en werkte als loonknegt. Waarschijnlijk heeft hij bij de boer gewoond waarvoor hij werkte.


Tallegien Jans gevonden in Groningen

Uit het hiervoor beschreven artikel over de halfwezen volgt dat moeder Tallegien Jans in 1785 in Vlagtwedde is gesignaleerd. Zij wilde haar kinderen meenemen maar is onverrichter zake weer vertrokken. Waarheen, dat was niet bekend. Tijdens de rechtszaak in 1787 wordt gesuggereerd dat ze is vertrokken omdat er geen boedel meer was. Haar broer verklaarde dat zij eerst in Scheemda woonde maar naar de stad (Groningen) was vertrokken. Zij zou met een hovenier zijn getrouwd in dienst van Hoofdman van Swinderen te Noorddijk. Verder is er niets meer van Tallegien Jans vernomen. 

Na enig speurwerk heb ik Tallegien gevonden. Tallegien Jans trouwt op 29 juli 1785 te Groningen met Hindrik Went. Dit is onze Tallegien, er staat bij dat ze uit Vlagtwedde komt en weduwe is van Wubbe Wilts. Hendrik Went overlijdt in juli 1790. Vervolgens trouwt Tallegien op 31 augustus 1791 met Johannes Krijt uit Groningen. Talle (Tallegien) overlijdt op 19 januari 1810 op 70 jarige leeftijd te Groningen. Het is niet duidelijk of echtgenoot Jan Krijt dan nog in leven is. Er staat "vrouw van Jan Krid" maar dat hoeft nog niet te betekenen dat Jan nog leeft op dat moment. Op 2 juli 1803 is er te Groningen een Johannes Krijthe overleden. Helaas staat daar geen relatie bij of de straat waar hij woonde. We kunnen dus niet met zekerheid vaststellen of dit de echtgenoot van Talle is. Maar wat wel zeker is dat is het gegeven dat Tallegien dus al die jaren in Groningen heeft gewoond. Of ze ooit nog contact heeft gehad met haar kinderen? Waarschijnlijk komen we daar nooit achter.

De zoektocht naar Tallegien Jans is nog niet afgesloten. Wie waren Hindrik Went en Johannis Krijt? Uit beide huwelijksinschrijvingen blijkt dat de mannen niet eerder gehuwd waren. Er wordt geen leeftijd / geboortedatum of beroep vermeldt. Dat maakt het zoeken lastig. De enige houvast die ik heb is de straat waar Hindrik Went woonde bij zijn overlijden (Fiolenstraat, Groningen). Toen Talle in 1810 overleed woonde zij aan de Driemolendrift.

Update februari 2020: Bij het huwelijk van Hindrik Went en Talle Jans in 1785 staat dat Hindrik uit Bronswijk komt. Op allegroningers.nl heeft iemand daar bij gezet "Wagenborgen?". Met Bronswijk bij Wagenborgen wordt waarschijnlijk de boerderij van de familie Brons genoemd die in 1870 ter beschikking werd gesteld aan de 
Vereniging Tot Christelijke Liefdadigheid voor het opvangen van de "gestoorden van geest" (Wikipedia). In 1785 was Bronswijk dus nog een boerderij. Een relatie met Hendrik Went heb ik niet kunnen vinden. 
Bronswijk kan echter ook heel wat anders zijn, namelijk Braunschweig in Duitsland.
Bij de inschrijving van het huwelijk in Groningen staat links "M.K. met belastinge te Eelde".  Het voorgenomen huwelijk is drie keer "gekondigd"  op 19 en 26 juni en op 3 juli 1785 te Eelde. Op wiewaswie en alle drenten.nl staat Bronswijk als woonplaats aangegeven. Bij nadere bestudering van de originele inschrijving ga ik er van uit dat hier niet bedoeld werd dat Bronswijk de woonplaats was van Hendrik maar dat hij daar geboren is. Bronswijk staat tussen haakjes achter de naam geschreven. Bij Talle staat "v. Onstwedde", met andere woorden zij is geboren in Onstwedde en dat klopt.

Waarom was er een aankondiging van het huwelijk in Eelde en waarom zijn Talle en Hindrik in Groningen getrouwd en niet in Eelde?
Ik zoek verder.