Jurrianes genealogie website

website voor genealogie en meer

Voorouders uit Onstwedde

Mijn overgrootmoeder Antke Meijer werd in Onstwedde geboren (20 september 1848). Ook haar ouders, haar grootmoeder Ettien Janssens Rouw en overgrootouders, Jans Andries Rouw en Harmke Aijkes, werden in Onstwedde geboren. Waar de vader van Jans Andries Rouw is geboren is niet bekend. Hij was soldaat toen hij op 25-09-1735 te Onstwedde  trouwde met Ettien Jans Olingh (Westerwolders en hun woningbezit van 1568 tot 1829 - Het kerspel Onstwedde deel I - het dorp Onstwedde, C.J. en R.M.A. Wegman)

Aangekomen bij de familie Olingh komen we ook op een ingewikkelde opvolging van namen die via verschillende boedelverdelingen van erven (boerderijen) zijn doorgegeven.

Olingh en Lotteringh 

Hermen Olijnck (Aelinck)wordt in 1568 tm 1572 genoemd als eigenerfde te Onstwedde. Vanaf 1589 wordt Evert Harms Olingh (Alinge) genoemd bij de eigenerfden. Hij betaalde hoenderbelasting. Vervolgens wordt Jan Everts Olingh als eigenerfde genoemd vanaf 1640. Diens zoon Harm Jans Olingh trouwt ca. 1658 met Ette Egges Lotteringh. Ette is erfdochter van het Lotteringh in Smeerling. Het echtpaar gaat op het Lotteringh wonen en Harm Jans wordt aangeduid als Harm Jans Olingh op ’t Lotteringh. De kinderen hebben de naam Lotteringh. 

Het Olingh is blijkbaar nog wel in het bezit van Harm Jans. Want in een huwelijkscontract, opgemaakt bij het huwelijk van zoon Jan op 10-9-1689, beloven Harm Jans en zijn vrouw Ette hun zoon het Olingh te Onstwedde en de Kleine plaats, eveneens te Onstwedde, “om alle onenigheden tussen de zoons Egge en Jan weg te nemen”. Een jaar later wordt Egge gevorderd om het huis en erf aan zijn broer te leveren. 

Het huis, met de huisnummers 82 en 83 te Onstwedde, wordt meijerwijs gebruikt (bewoont) door Arent Roelefs. Er mag worden aangenomen dat Jan Harms en zijn gezin wel op het Olingh zijn gaan wonen omdat Jan Harms Lotteringh wordt aangeduid met Jan Harms Lotteringh op ’t Olingh. De kinderen hebben de naam Olingh. 

Het gaat Jan Harms Olingh echter niet voor de wind. De bezittingen zijn tussen 1708 en 1712 verkocht aan Jarcko Harms en Geert Harms, zwagers van Jan Harms Olingh. Jan Harms Olingh blijft waarschijnlijk op de Kleine plaats te Onstwedde wonen. Echtgenote Trijntje Harms krijgt vanaf ca 1725 tot aan haar dood in 1745 ondersteuning van de diaconie. Zij heeft de kleine plaats na het overlijden van Jan Harms vermoedelijk aan de diaconie overgedragen in ruil voor kost en inwoning.
Ook dochter Ette (Ettien) krijgt ondersteuning van de diaconie. Volgens Wegman krijgt zij in ieder geval tot mei 1750 ondersteuning. Ettien was in 1735 gehuwd met Andries Johannes Rouw. Wegman denkt dat Andries Rouw misschien wel ziek of gebrekkig was. Dat zou kunnen, hij was soldaat en kan gewond zijn geweest. Maar het kan ook zijn dat er geen of weinig soldij werd uitbetaald. Er wordt in 1736 een dochter gedoopt en na 9 jaar een tweeling. Bij de doop van de tweeling in 1745 is vader Andries nog steeds soldaat. 

Ettien Olingh is mijn “haakje” met het Lotteringh in Smeerling en het Olingh in Onstwedde. Zoon Jan Andries Rouw (gedoopt 1-3-1750) trouwt in 1778 met zijn tweede vrouw Harmke Aijkes. Hun oudste dochter Ettien trouwt in 1818 met Steffen Hinrich Richter. Dit zijn de grootouders van mijn overgrootmoeder Antke Meijer. Over het verborgen verleden van Steffen Hinrich Richter heb ik een artikel geschreven dat gepubliceerd is in het blad Terra Westerwolda van maart 2019.

Het Lotterinck

Het erve Lotteringh ligt in Smeerling. De oudst bekende bewoner is Rente Lotterinck, geboren ca 1470. Zoon Engelke Rentes is zijn opvolger. In 1589 betaalt een Johan Lotterinck hoenderbelasting. Van deze Johan Lotterinck zijn drie kinderen bekend. Zoon Wiart Lotterinck is de opvolger. Wiart krijgt wel een zoon maar deze zoon overlijdt jong. Dochter Ette is de erfopvolger van haar vader nadat ook haar zuster Engelcke is overleden. Ette trouwt met Harm Jans Olingh, zie hiervoor.
Van Ette en Harm zijn drie kinderen bekend. De beide zoons hebben blijkbaar ruzie over de bezittingen. Bij zijn huwelijk krijgt de tweede zoon Jan het Olingh in Onstwedde. Zoon Egge krijgt het Lotterinck. Evenals zijn broer moet ook Egge zijn erf verkopen. Er wordt aangenomen dat Egge Lotteringh het erve Lotteringh omstreeks 1710 verkocht heeft aan Elze Alberts Halmingh. Dan is het Lotterinck dus niet meer in de familie.