Jurrianes genealogie website

website voor genealogie en meer

Leiden

Via mijn overgrootmoeder Apolonia Kramers heb ik voorouders die in Leiden woonden. De oudste voorouder waarvan ik weet dat hij in Leiden woonde is Philip Philipsz. Nachtegael. Hij werd ca 1404 gedoopt maar waar wordt niet vermeld in mijn bron (www.nagtegaal.org). Philip Philipsz. Nachtegael werd in juli 1442 poorter van Leiden en behoorde op 22 april 1449 te Leiden tot de vroedschap. Hij was op 12 oktober 1452 en in februari 1453 schepen van Leiden. De grafsteen van Philips en en zijn vrouw Jenne van der Does is nog steeds te Leiden aanwezig, op de binnenplaats van de Lakenhal.

De schutterij

In 1615 trouwt Mechtelgen Gerritsdr. Nachtegael met Jan Pietersz. de Haes. Deze Jan Pietersz de Haes was luitenant kapitein bij de schutterij in Leiden. Hij is afgebeeld op een schilderij dat in het bezit is van de Lakenhal te Leiden. Helaas hangt het schilderij in het depot en is dus niet te bezichtigen. Maar een foto van het schilderij is te zien op de website van de lakenhal: http://www.lakenhal.nl/nl/collectie/s-389.
Op het schilderij staan de officieren van het oranje-wit-groene vendel van Kapitein Harman van Brosterhuyzen in 1626, geschilderd door Joris van Schouten. Jan Pietersz. de Haes (Haas) staat links afgebeeld.

De familie Tasseron

Isabella de Haes, een kleindochter van Jan Pietersz. de Haes, trouwt in 1669 met Jean Tasseron. Jean was ook in Leiden geboren maar zijn ouders komen uit Frankrijk. Zie onder het tabblad bijzondere plaatsen / Fère en Tardenois.

Isabella is de 2e vrouw van Jean. Zijn 1e vrouw Lydia Viane (Vienne) is in 1669 aan de pest overleden. Jean en Lydia huwden in 1659 en kregen 6 kinderen. Isabella was eerder gehuwd met Adries La Soubs. Dit huwelijk duurde slechts 1 jaar. Wanneer Andries is overleden heb ik niet kunnen vinden. Isabella en Andries gaan in januari 1669 in ondertrouw en in november 1669 wordt er een kind gedoopt. In maart 1670 gaat Isabella in ondertrouw met Jean Tasseron.

Jean en Isabella krijgen samen 13 kinderen. Niet alle kinderen bereiken de volwassen leeftijd, er was in de 17e eeuw een hoge kindersterfte. Zoon Isaac, geboren in 1682, trouwt in 1704 met Abigael Vermeulen. Dit echtpaar krijgt samen 11 kinderen. Zoon Isaac, geboren in 1708, trouwt in 1731 met Jannetje Bedier. Hun jongste zoon Pieter, geboren in 1739, trouwt in 1762 met Crijntje Schrijver. Van dit echtpaar heb ik slechts drie kinderen kunnen vinden.
In de "Index op de personen, voorkomende in de Grafboeken van de Pieterskerk 1581 - 1828. Samenstelling: Hans en Lida van den Heuvel, 2014-2015" wordt een Crijntje Schrijver genoemd, echtgenote van Pieter Tasseron. Grafligging: Kruiskerk nummer: 147. Het is niet duidelijk in welk jaar dit is ingeschreven. Er staat "Grafboek: 1733 folio: 37v". 1733 kan niet het jaar van begraven zijn. 

In 1764 hebben Pieter en Krijtje een testament opgemaakt. Hiernaast hun beider handtekeningen. Bijzonder dat ze konden schrijven.



Dochter Jannetje Tasseron, geboren in 1765, is mijn haakje met de familie Tasseron. Zij trouwt in 1788 met Johannes Koolen. Jannetje en Johannes zijn de overgrootouders van mijn overgrootmoeder Apolonia Kramers.

Families in Leiden

Ik ben verwant aan de volgende families in Leiden:

Bedier (uit Santwich, Engeland, maar oorspronkelijk uit Frankrijk)
Burrier (uit Hontschooten)
Van Dorp
Van Engelen (uit Sevender, Gelderland)
De Graef (uit Gorinchem)
De Haes
Keurlam
Koolen (Koole)
Koekerk (uit Hontschooten)
Kramers (uit Osnabruck)
Van Leeuwen (uit Leiderdorp)
Nachtegael
Nieuwenhuisen (Emmerick, Duitsland)
Du Pré (uit Nulgij, Frankrijk)
Du Saer (uit St. Aman)
Overduijn
Schrijver (uit Kaegh)
Sevenhuijsen
Tasseron (uit Soisson, Frankrijk)
Tiloo (Thylo uit Otterbrech)
Van der Ven
Vermeulen
Wassenburg (uit Boskoop)

Oorspronkelijk komen de meeste van deze families niet uit Leiden maar uit Frankrijk, Duitsland of andere plaatsen in Holland. Veel van deze voorouders werkten in de lakenhandel en zijn waarschijnlijk voor het werk naar Leiden gekomen. Inmiddels verdwenen beroepen die o.a. worden genoemd: droogscheerder, mutsenbreier, drapier, kousenbreier, volder, vagteploter, greinwerker, lakenkooper, lakenwerker, lakenbereider, raffineur, drapier,  kleermaker, stoffenreder, wolkammer, saijwerker, naaister en spinster.

Adres bekend
Al vroeg hebben de inwoners van Leiden een achternaam. In zo'n grote stad kon men niet echt voort met een patroniem. In de 16e eeuw en begin 17e eeuw zie je nog wel namen zoals Pietersdochter, Janszoon etc. Verder wordt er bij dopen en ondertrouw al vroeg aangegeven waar men woonde. Dat was ook een zekere houvast om de juiste persoon te kunnen traceren. Zo weet ik dat de mutsenbreier Jean Tasseron, hiervoor genoemd, in de Clarensteeg te Leiden woonde. En zijn zoon Isaac woont op de Nieuwe Leeuwendael als hij in 1704 trouwt.

Veel van de oude straatnamen bestaan nog steeds. Huisnummers waren er nog niet dus waar men exact woonde is vooral bij grotere straten wat lastig te traceren. Maar met een aanduiding zoals "bij de brug", "naast de kerk",  "Langebrugge by de Korssteeg" en "Steenstraet aen de Rhijnsburgerpoort" kom je weer iets verder.

Johannis Kramers vertrekt uit Leiden

Er wonen tot ca 1851 voorouders in Leiden. In 1851 trouwt Johannis Cornelis Kramers in Tiel met Catharina Elisabeth Manenberg. De broers en zusters van Johannis blijven in Leiden wonen maar voor mij wordt hier de band met Leiden losgelaten. Er heeft na 1851 geen directe voorouder meer in Leiden gewoond. Catharina overlijdt in 1859 waarna Johannis in 1860 hertrouwt met haar zus Bastiana. Johannis en Bastiana krijgen 7 kinderen waaronder mijn overgrootmoeder Apolonia Kramers. De zusjes Manenberg komen oorspronkelijk uit Brabant (geboren in Breda en Boxmeer). Via Bastiana Theodora Manenberg heb ik een Brabantse tak voorouders.